Hoe natuursteen deurdorpels plaatsen?

Het plaatsen van een natuursteen deurdorpel is gelijkaardig aan het plaatsen van een vensterbank. Voor u begint is het steeds belangrijk dat de pas bekend is.

Ter verdere voorbereiding zijn er twee opties. Wanneer u de dorpel aan de dagkant legt, hoeft u niet te kappen in uw muur. U kan er ook voor kiezen om wel een uitsparing van ongeveer 3 tot 5 cm in uw muur te kappen als deze nog niet aanwezig is in het metselwerk. Bij een nieuwbouwproject kan u er ook voor kiezen om deze al uit te sparen tijdens het metselen. Hierna is het tijd om uw mortel aan te maken. Deze maakt u door 4 delen gele metselzand, 1 deel kalk en 1 deel grijze cement te mengen.

Ook bij deurdorpels is het van belang om iets van waterkering te leggen. Hiervoor gebruikt men een soort waterkerende folie. Zo voorkomt u waterinfiltratie en beschadiging van uw spouwmuur. Dit waterkerende vlies legt u op een laagje mortel. Boven op het vlies volgt een volgende laag mortel.

Na het plaatsen van de vochtkering, kan u de natuursteen dorpel plaatsen. Het is belangrijk dat u per dorpel 4 spieën klaar houdt. Deze kunnen uit hout of uit kunststof zijn. Hierna kan u de deurdorpel plaatsen met metselaarsmortel. Deze meet u uit. Wees voorzichtig met cementvlekken op uw dorpel. Komt er tijdens het plaatsen toch wat mortel op de deurdorpel? Veeg dit dan onmiddellijk weg met een vochtige doek. De waterpas wordt tijdens het plaatsen steeds op de dorpel gehouden. Naargelang de stijl van uw huis kan u kiezen voor een hellingsgraad tussen de 2 en de 10%. Deze lichte helling is belangrijk voor de afvoer van water. In sommige gevallen is deze helling al voorzien in de dorpel. Hou hier zeker rekening mee tijdens het plaatsen.

Dan klopt u de spieën in, zowel voor als achter de dorpel. Waar nodig kan u nog mortel bijvullen met een voegspijker. Waar er te veel mortel zit, kan u nu de baard wegnemen. De ruimte tussen het deurkozijn en de dorpel kan nog afgekit worden met silicone.

Laat drogen en klaar!

Contacteer ons voor uitgebreide informatie over het plaatsen van natuursteen deurdorpels.

Hugo Kwanten - Bedrijfsleider Ceralith nv

Hugo Kwanten

Bedrijfsleider
Quality is life

Oudste van 7 kinderen, kreeg zijn kennis van natuursteen en keramische tegels mee vanuit het ouderlijk bedrijf. Met zijn ervaring als inkoper, steenkapper, vloerder en verkoper haalt hij elke dag het onderste uit de kan om zijn klanten optimaal verder te helpen.
Hugo heeft meer dan 45 jaar ervaring in natuursteen en spreekt vlot 7 talen, waaronder Chinees.